+36 46 kattints kattints 3529 Miskolc, Bottyán János utca 3.

Adatkezelési tájékoztató

   

 

Adatkezelési Tájékoztató

A személyes adatok kezelésével összefüggő tevékenységeinket az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletében (GDPR: General Data Protection Regulation) kötelezően előírt és alkalmazandó szabályok tekintetében felülvizsgáltuk és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy az abban, valamint a hazai hatályos jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelően végezzük.

 

Az Adatkezelő adatai, elérhetősége

A weboldal üzemeltetője

(a továbbiakban: Adatkezelő):

AA-MED Orvosi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Elérhetőségeink:

Postai címünk:

3529 Miskolc, Bottyán János utca 3.

E-mail címünk:

aamedkft@gmail.com

Telefonszámunk:

+3646560000

Adatvédelmi tisztviselőnk neve:

HANGANOV Kft.

Elérhetősége:

dpo@hanganov.hu

Az adatkezelés alapelvei

Elkötelezettek vagyunk a weboldalunkat és magánklinikánkat felkereső látogatóink, pácienseink és minden érintett személyes adatainak védelmében egyaránt, kiemelten fontosnak tartjuk információs önrendelkezési jogának tiszteletben tartását.

A személyes adataikat bizalmasan kezeljük és megteszünk minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, amely a személyes adatok biztonságát garantálja.

Amennyiben olyan kérdése merül fel, amely jelen adatkezelési tájékoztatónk alapján nem egyértelmű, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot velünk fenti elérhetőségeinken! Törekszünk arra, hogy minél gyorsabban válaszoljunk Önnek, viszont amennyiben kérdése megfelelő megválaszolása több időt vesz igénybe, akkor legfeljebb 15 napon belül vállaljuk annak megválaszolását.

Bármikor kérhet tájékoztatást személyes adatai kezelésével kapcsolatban írásban (e-mailben, illetve postai címünkre megküldött levélben) vagy szóban (telefonon). Felhívjuk a figyelmét, hogy telefonon történő megkeresése esetén – amennyiben adatkezeléssel kapcsolatos igénye indokolja (pl.: adatainak törlését kéri) –, akkor azonosítanunk kell abból a célból, hogy jogosult-e a kérésre, mielőtt teljesítjük azt. Ha az azonosítás nem lehetséges, akkor kizárólag általános tájékoztatást adhatunk az adatkezeléssel kapcsolatban. Emiatt javasoljuk, hogy kérdését vagy igényét lehetőleg írásban jelezze.

Alkalmazott jogszabályok

Kötelezettséget vállalunk arra, hogy a személyes adatok kezelését a mindenkori hatályos, különösen pedig az alábbiakban felsorolt jogszabályi előírásoknak megfelelően végezzük:

Panaszkezelés és további jogérvényesítési lehetőségek

Mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a személyes adatok kezelése a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően történjék. Amennyiben úgy érzi, hogy nem feleltünk meg ennek vagy bármilyen kérdése merülne fel ezzel kapcsolatban, kérjük jelezze nekünk fenti elérhetőségeinken.

Személyes adatai védelméhez fűződő jogai megsértése esetén jogorvoslati lehetőségért – amennyiben az Adatkezelő az Ön jelzése ellenére sem szünteti meg jogsértő magatartását – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat, alábbi elérhetőségein:

Hivatalos név:

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)

Postai cím:

1363 Budapest, Pf.: 9.

Telefonszám:

+3613911400

E-mail:

ugyfelszolgalat@naih.hu

Weboldal:

www.naih.hu

Személyes adatainak védelme érdekében bírósághoz is fordulhat, amely esetben a bíróság soron kívül jár el. Keresetét az Ön döntése alapján lakóhelye (állandó lakcím) vagy tartózkodási helye (ideiglenes lakcím) szerint illetékes törvényszéknél nyújthatja be.

A weboldalon kezelt adatok

Weboldalunk nyilvános tartalmát bárki – személyes adatai megadása nélkül – megtekintheti, az nem kötődik regisztrációhoz vagy bejelentkezéshez.

A weboldal meglátogatásával, használatával összefüggésben az alábbiakban felsorolt adatokat kezeljük a jelen tájékoztatóban megfogalmazott célból és ideig, továbbá az adatkezeléshez fűződő jogai érvényesítését a következők szerint biztosítjuk:

Sütik (cookie) kezelése

Mi a süti?

A süti (cookie) a weboldalunk megnyitása és használata során az Ön által erre, az internet elérésére használt készülékén (számítógép, okostelefon) elhelyezett szöveges fájl, amely jellemzően a webszerver és az Ön készüléke közötti kapcsolatra vagy a weboldal működésére vonatkozó információkat tartalmaz (például úgynevezett munkamenet vagy session azonosítót, amely egy betűkből, számokból és egyéb írásjelekből álló egyedi karaktersorozat; a weboldal Ön által történő megnyitásának, felkeresésének időpontját, stb.), s amelynek tartalmát alkalmanként – amíg Ön a weboldalunkat böngészi vagy amikor később újból meglátogatja – a webszerver visszaolvassa onnan.

A süti tartalmának segítségével képes a weboldal (szerver) a felhasználói élményt javítani, illetve a weboldalon nyújtott szolgáltatásokat megvalósítani. Amikor például egy webáruházban vásárol, általában ilyen sütik alkalmazásával képes a webáruház megkülönböztetni egymástól és kezelni a folyamatban lévő vásárlásokat (pl.: a kosár aktuális tartalmát). Ha vásárlás közben esetleg megszakad az internetkapcsolata, a weboldal a korábban letárolt süti alapján tudja azt, hogy milyen terméket tett be a kosarába, melyik terméket kereste, s amennyiben helyreállt a kapcsolat, folytatni tudja a vásárlást ott, ahol éppen abbahagyta.

Az adatkezelés célja

A weboldalunkra látogató felhasználók munkameneteinek azonosítása, egymástól való megkülönböztetése, az annak során megadott adatok tárolása, az adatvesztés megakadályozása.

A kezelt adatok köre

A weboldalunkon alkalmazott sütik a weboldal működését támogató, úgynevezett funkcionális sütik, amelyek a weboldal felkeresésének időpontját, a munkamenet azonosítót és a munkamenetre vonatkozó egyéb, a weboldal programkódja által értelmezhető információkat (szám- és karaktersorok) tartalmaz, viszont a weboldalt meglátogató felhasználó beazonosítására nem alkalmasak.

A funkcionális sütikben tárolt információkat nem továbbítjuk harmadik fél számára.

Az adatkezelés időtartama

A weboldalunkon alkalmazott egyik süti (PHPSESSID), úgynevezett munkamenet süti érvényessége lejár, amint Ön elhagyja, bezárja oldalunk. A másik funkcionális süti (cart) érvényessége 1 év, viszont e hosszabb időre érvényes süti tartalmához weboldalunk kizárólag akkor férhet hozzá, ha Ön újra felkeresi weboldalunkat ugyanarról a készülékről és a sütiket időközben nem törölte le arról.

Jogérvényesítés

A legtöbb internet böngészőprogram automatikusan engedélyezi a sütik használatát. Ön viszont ezt a beállítást bármikor megváltoztathatja, tilthatja és törölheti is a sütiket. A készülékén tárolt sütik tartalmához bármikor hozzáférhet, azt megismerheti, megnézheti.

A sütik kezelésére, használatuk letiltására vagy törlésére az ismert internet böngészőprogramoknak általában a beállításaik között, jellemzően a biztonság, adatvédelem vagy adatvédelmi beállítások elnevezésű almenüben, süti vagy cookie néven van lehetősége.

További információkat a sütik kezeléséről az adott program súgójában, illetve a következő hivatkozásokon, a program nevére kattintva találhat: Chrome, Mozilla Firefox, Edge.

Közösségi média szolgáltatások által alkalmazott sütik

Honlapunkról közösségi média fiókkal rendelkező látogatóink továbbléphetnek Facebook oldalunkra, azt követhetik, illetve megoszthatják másokkal. A Facebook szintén sütiket (pl.: _fbp) is használ a felhasználó által kezdeményezett tevékenység végrehajtásához.

A Facebook adatkezelésével és a sütik alkalmazásával kapcsolatban további információkat itt találhat:

https://www.facebook.com/about/privacy

https://www.facebook.com/policies/cookies/

Az adatkezelés célja

A weboldalt felkereső látogatók számára a közösségi média szolgáltatásainak biztosítása.

A kezelt adatok köre

A közösségi média szolgáltatók által alkalmazott sütik a szolgáltatás által értelmezhető információkat (betűkből, számokból és egyéb írásjelekből álló egyedi karaktersorokat) tartalmaznak.

Az adatkezelés időtartama

A közösségi média szolgáltatások által a felhasználó által kezdeményezett tevékenység végrehajtáshoz alkalmazott sütik érvényessége általában lejár, amint Ön a weboldalt elhagyja, illetve bezárja a böngésző programjában oldalunk, az egyes sütik érvényességéről a szolgáltatók által közzétett fenti tájékoztatókban további, részletes információkat találhat.

Jogérvényesítés

A közösségi média szolgáltatók által sütik használatát – minden további sütivel együtt – szintén letilthatja. A készülékén tárolt sütik tartalmához bármikor hozzáférhet, azt megismerheti, megnézheti és törölheti is.

A sütik kezelésére, használatuk letiltására vagy törlésére az ismert internet böngésző programoknak általában a beállításaik között, jellemzően a biztonság, adatvédelem vagy adatvédelmi beállítások elnevezésű almenüben, süti vagy cookie néven van lehetősége.

További információkat a sütik kezeléséről az adott program súgójában, illetve a következő hivatkozásokon, a program nevére kattintva találhat: Chrome, Mozilla Firefox, Edge.

Weboldalon megjelenített kép- és videófelvételek

Weboldalunkon rendszeresen beszámolunk a magánklinikánkat, szolgáltatásainkat érintő aktuális hírekről és eseményekről, amelyek kapcsán alkalmanként kép- és videófelvételeket is megjelentetünk.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a weboldalunkon megjelentetett kép- és videófelvételek tartalma ne sérthesse mások személyiségi jogait vagy jogos érdekeit, s azok jogszerű felhasználására engedéllyel, felhatalmazással rendelkezzünk minden esetben.

Az adatkezelés célja

A weboldal látogatóinak tájékoztatása.

Az adatkezelés jogalapja

Önkéntes hozzájáruláson alapul az adatkezelés az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján.

A kezelt adatok köre

A felvételeken szereplő, beazonosítható, felismerhető természetes személyek képmása.

Az adatkezelés időtartama

Az érintett hozzájárulása visszavonásáig, illetve az adott tartalom weboldalunkról történő törléséig.

Jogérvényesítés

Adatai kezeléséről bármikor kérhet tájékoztatást fenti elérhetőségeinken.

Adatai törlését is kérheti, s kérésére azokat a felvételeket, amelyeken beazonosítható, felismerhető, weboldalunkról eltávolítjuk.

Kik ismerhetik meg az adatokat?

A weboldalunkon nyilvánosságra hozott információkat bárki megismerheti, megtekintheti, aki meglátogatja az oldalt.

Időpontfoglalás során kezelt adatok

A weboldalunkon található Időpontfoglalás űrlapon keresztül lehetősége van vizsgálatra vagy kezelésre előzetesen bejelentkezni, arra időpontot foglalni. A magánegészségügyi szolgáltatásainkat igénybe venni kívánó, előzetes időpontfoglalást rögzítő természetes személyek személyes adatait önkéntes hozzájárulásuk alapján kezeljük.

Az adatkezelés célja

A magánegészségügyi szolgáltatás megszervezése, az ellátást igénylővel történő kapcsolattartás biztosítása.

Az adatkezelés jogalapja

Önkéntes hozzájáruláson alapul az adatkezelés az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján.

A kezelt adatok köre

  • név (a vizsgálatra vagy kezelésre bejelentkező neve, amely az időpontfoglalás és a magánegészségügyi szolgáltatást igénylő panaszos/beteg beazonosításához szükséges – az űrlapon kötelező megadni!),
  • e-mail cím (az időpontfoglalásról történő visszajelzéshez, annak megerősítéséhez szükséges – az űrlapon kötelező megadni!),
  • telefonszám (a foglalt időpontban történő megjelenés, a magánegészségügyi szolgáltatás igénybe vételének megerősítéséhez, az azzal összefüggő kapcsolattartáshoz /időpont emlékeztetőhöz, illetve esetleges időpontváltozásról tájékoztatáshoz/ szükséges – az űrlapon kötelező megadni!),
  • TAJ szám (a vizsgálatra vagy kezelésre bejelentkező TAJ száma – megadása az időpontfoglaláshoz nem kötelező, megadásával a kezelést végző orvosnak lehetősége nyílik előzetesen a panaszos/beteg kórelőzményeit megismerni, azok által a célzott gyógykezelésére hatékonyabban felkészülni).

 

Kik ismerhetik meg az adatokat?

Az időpontfoglalás során megadott adatai megismerésére az azok kezelésével megbízott munkatársaink jogosultak.

Az adatkezelés időtartama

Az időpontfoglalás során megadott személyes adatait a magánegészségügyi szolgáltatás igénybe vételét követően nem őrizzük tovább, kivéve, ha azok kezeléséhez további vizsgálatok vagy kezelések megszervezése és biztosítása céljából külön hozzájárul.

Egészségügyi és személyazonosító adatok kezelése

A gyógykezeléssel összefüggő egészségügyi és személyazonosító adatait jogszabályi előírás alapján és annak megfelelően kezeljük. Amennyiben nem kívánja megadni az adatait, az módjában áll például anonim szűrővizsgálatok esetén.

Az adatkezelés célja

Magánegészségügyi szolgáltatás (egészségügyi ellátás, gyógykezelés) biztosítása, nyújtása;   kapcsolattartás; jogszabályi kötelezettség teljesítése (az ellátott személy beazonosítása, az ellátás dokumentálása, illetve nyilvántartási, valamint adó- és számviteli kötelezettségeink teljesítése).

Az adatkezelés jogalapja

Önkéntes hozzájáruláson alapul az adatkezelés az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján. További, a gyógykezeléssel összefüggő egészségügyi és személyazonosító adatok kezelésére vonatkozó jogszabályi előírások:

  • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről (Eütv.),
  • 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről (Eüak).

A kezelt adatok köre

  • természetes személyazonosító adatok (név, lakcím, anyja neve, születési helye és ideje),
  • TAJ szám,
  • egészségügyi adatok (betegségre vonatkozó adatok, kórelőzmény, körtörténet, lelet, képalkotó eljárással készült felvételek),
  • e-mail cím (az Önnel történő kapcsolattartás céljából kezeljük, labor eredmény vagy lelet megküldésére használjuk fel),
  • telefonszám (az Önnel történő kapcsolattartás céljából kezeljük, hogy az ellátási időpontról emlékeztethessük, illetve esetleges időpontváltozásról tájékoztathassuk).

Az adatkezelés időtartama

A gyógykezeléssel összefüggő egészségügyi és személyazonosító adatait, valamint TAJ számát  jogszabályi előírás alapján 30 évig kötelesek vagyunk megőrizni. Kivételt képeznek ez alól a képalkotó eljárással készült (pl..: röntgen) felvételek, mivel azok kötelező megőrzési ideje csak 10 év.

Elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím) az azok kezeléséhez adott hozzájárulása visszavonásáig kezeljük, kérésére haladéktalanul töröljük.

Jogérvényesítés

Adatai kezeléséről bármikor kérhet tájékoztatást fenti elérhetőségeinken.

Szintén bármikor kérheti adatai helyesbítését, amennyiben azt tapasztalja, hogy például hibásan adta meg vagy tévesen, illetve hiányosan rögzítettük azokat.

Adatai törlését is kérheti, s ha annak nincs jogszabályi akadálya, akkor kérésének haladéktalanul eleget teszünk (ellenkező esetben pedig tájékoztatjuk a törlés megtagadásának indokáról).

Kik ismerhetik meg az adatokat?

Az Ön által megadott adatok megismerésére munkatársaink, valamint az adattovábbításra az Ön hozzájárulása alapján, illetve jogszabályi előírás alapján felhatalmazott további szervezetek és személyek (pl.: háziorvosa) jogosultak.

Adattovábbítás

Magánklinikánk, mint magánegészségügyi szolgáltatást nyújtó, s egyben adatkezelő az orvosi titkot köteles megtartani. Az adatkezelő mentesül a titoktartási kötelezettség alól és jogosult az adat továbbítására, ha arra jogszabályi előírás kötelezi, illetve ha az érintett, illetve törvényes képviselője ahhoz írásban hozzájárult, az abban foglalt korlátozásokon belül. Amennyiben a gyógykezelése érdekében fontos, kezelőorvosa javasolhatja egészségügyi adatainak továbbítását más egészségügyi szolgáltatást nyújtók vagy például háziorvosa felé az Ön további vizsgálata, illetve eredményes gyógykezelése céljából. Ön ez esetben jogosult ezt engedélyezni vagy megtiltani.

Amennyiben Ön magán egészségbiztosítással rendelkezik és az egészségügyi szolgáltatást a magánegészségügyi biztosítása terhére kívánja igénybe venni, akkor amennyiben annak nincs technikai akadálya, a számlát és a biztosító által igényelt további, a nyújtott szolgáltatás tartalmával összefüggő adatokat a biztosító számára továbbítjuk.

Az Ön által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásról számlát állítunk ki. A számlát továbbítjuk a számunkra a könyvelési feladatokat ellátó szerződéses pénzügyi szolgáltató partnerünk, mint adatfeldolgozó számára.

Adatfeldolgozás

Könyvelést végző szerződéses pénzügyi szolgáltató partnerünk, mint adatfeldolgozó adatai:

Adatfeldolgozó megnevezése:

Meritum-Novum Gazdasági-tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Székhelye, postai címe:

3529 Miskolc, Szilágyi Dezső út 14.

Érdeklődés, kapcsolatfelvétel során kezelt adatok

Weboldalunkon megtalálható elérhetőségeink bármelyikén felveheti Velünk a kapcsolatot. A kapcsolatfelvétel során megadott személyes adatait kizárólag az Önnel való kapcsolattartásra használjuk, azokat nem továbbítjuk harmadik fél számára.

Az adatkezelés célja

Az érdeklődők tájékoztatása.

Az adatkezelés jogalapja

Érdeklődés, tájékoztatás kérése esetén önkéntes hozzájáruláson alapul az adatkezelés az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) és az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) alapján.

A kezelt adatok köre

A kapcsolatfelvétel kezdeményezése esetén a kapcsolatfelvétel formájától függően az alábbi adatok közül az Ön által önkéntesen megadottakat kezeljük:

  • név,
  • e-mail cím,
  • telefonszám,
  • cím (postai cím).

Az adatkezelés időtartama

Személyes adatait a kapcsolatfelvétel jellegétől függően különböző ideig kezeljük.

A szükséges tájékoztatás megadását követően nem őrizzük tovább, kivéve, ha az eseti jellegű kapcsolatfelvétel tárgyában jogszerűen igény érvényesíthető, abban az esetben annak igazolhatósága céljából legfeljebb 5 évig megőrizhetjük.

Jogérvényesítés

Adatai kezeléséről bármikor kérhet tájékoztatást fenti elérhetőségeinken.

Szintén bármikor kérheti adatai helyesbítését, amennyiben azt tapasztalja, hogy például hibásan adta meg vagy tévesen, illetve hiányosan rögzítettük azokat.

Adatai törlését is kérheti, s ha annak nincs jogszabályi akadálya, akkor kérésének haladéktalanul eleget teszünk (ellenkező esetben pedig tájékoztatjuk a törlés megtagadásának indokáról).

Kik ismerhetik meg az adatokat?

Az Ön által megadott adatok megismerésére kizárólag munkatársaink jogosultak.

Az adatkezelés biztonsága

Az általunk kezelt személyes adatok biztonsága érdekében megteszünk minden olyan technikai és szervezési intézkedést, amely szükséges ahhoz, hogy az adatok védettek legyenek a véletlen törlés (megsemmisülés), a jogosulatlan felhasználás vagy módosítás ellen. Az informatikai rendszereinkben kezelt adatokhoz a hozzáférést jogosultsági rendszer alkalmazásával, kizárólag munkatársaink számára engedélyezzük.

Fentiekkel gondoskodunk arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint ne módosíthassa vagy törölhesse azokat.

Az adatok továbbítása

Személyes adatait azok megismerésére jogosultsággal nem rendelkezők számára nem adjuk át, harmadik félnek kizárólag abban az esetben továbbítjuk, ha Ön ehhez előzetesen hozzájárulását adta. Kivételt képezhet ez alól, ha az adatok továbbítását jogszabály előírja kötelezően számunkra, így például egy esetleges hatósági vizsgálat, amely esetén az eljáró hatóság (pl.: rendőrség, ügyészség, bíróság, stb.) hivatalos megkeresésére a megkeresés céljából szükséges adatokat kötelesek vagyunk átadni. Ehhez az Ön külön hozzájárulása nem szükséges, mivel ilyen esetekben ez törvényben meghatározott feladatunk.

Az Adatkezelési tájékoztató felülvizsgálata és elérhetősége

Fenntartjuk a jogot jelen tájékoztató felülvizsgálatára és szükség szerinti módosítására, amely indokolt lehet a vonatkozó jogszabályok vagy adatkezelési tevékenységünk, az arra alkalmazott technológia megváltozása esetén egyaránt. Amennyiben a módosítás az önkéntes hozzájárulása alapján kezelt személyes adatait is érinti, akkor erről haladéktalanul tájékoztatjuk, s személyes adatai további kezelését felfüggesztjük mindaddig, amíg ahhoz nem járul hozzá újra.

A mindenkori hatályos Adatkezelési tájékoztató elérhető mindig itt, a weboldalon nyilvánosan közzé téve.

Szakmai cikkeink

Ismerje meg legújabb híreinket és olvasson hasznos egészségmegőrzést és prevenciót támogató tanácsainkról.

Gyakori haspuffadás

Gyakori haspuffadás: Mik állhatnak a háttérben?

Mik játszathat szerepet a haspuffadás kialakulásában? Több dolgot és végig kell vennünk, mielőtt komolyabb problémára gondolunk. A haspuffadás kialakulásában a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a gyakori stressz is szerepet játszhat. De különféle gyógyszerek is okozhatják, legyen az akár egy betegség miatt szedett antibiotikum. De a túl zsíros ételek is közre játszhatnak, ilyenkor az életmódváltás sokat tud segíteni. Érdemes elmenni allergia/intolerancia vizsgálatra, ha a tüneteink nem múlnak Akkor érdemes felkeresni egy allergológus szakorvost, ha a haspuffadás tünetei nem múlnak és egyik fent említett ok sem esélyes. Ilyenkor lehetséges, hogy bizonyos ételek fogyasztására allergiás reakció lép fel a szervezetünkben. Az allergia és intolerancia vizsgálat során sokféle csomagból válaszhatunk az adott klinikán, aszerint, hogy  mit szeretnénk kivizsgálni. Mikor beszélünk allergiáról és mikor intoleranciáról? Az allergiás panaszok változatos tünetekkel járnak, az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások, emésztőrendszeri tünetekés légúti panaszok.  Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. Ekkor bélműködési problémák lehetnek az okok. A panaszok sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió. Mik a leggyakoribb érzékenységek? Felléphet tejcukor érzékenység is, ilyenkor a tej fogyasztása okoz puffadást, hasmenést és intenzív bélhangokat is, ebben az esetben laktóz intolerancia állhat a háttérben. Ha túl kevés laktáz enzim termelődik, akkor a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, ez okozza ezeket a tüneteket. Diétával, laktózmentes étkezéssel kezelhető. Gluténérzékenységben sokan szenvednek hazánkban is, tünetei között szerepelhet a puffadás mellett hasmenés vagy székrekedés. érvizsgálattal és gyomortükrözéssel lehet diagnosztizálni. Beszélhetünk hisztamin intoleranciáról, ilyenkor a puffadás mellett fejfájás, hányinger léphet fel, melyet a magas hisztamin tartalmú ételek okoznak. Ezt hisztamin diétával orvosolhatjuk.  Fruktóz (gyümölcscukor) tartalmú ételek fogyasztásánál allergia esetén felléphet  fokozott bélmozgás és az ezzel járó jellegzetes hangok. Ilyenkor a fruktóz felszívódásával vannak gondok, a laktóz intoleranciához hasonlóan ez az érzékenység és élethosszig tartó diétát igényel. Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést? Célszerű minden olyan esetben gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, amikor bizonyos ételek fogyasztása allergiás reakciót vált ki a szervezetből,  ami ételallergiára utal. Előfordulhat továbbá, hogy emésztésünk, székelésünk megváltozik, közérzetünk rosszra fordul és e tünetek összefüggésben állnak a táplálkozásunkkal.   Az alábbi tünetek esetén érdemes elmenni gasztroenterológushoz: •    hasi fájdalom, hasi diszkomfort érzés •    émelygés, hányinger •    haspuffadás •    gyomorégés •    székrekedés   Fontos azonban kiemelnünk, hogy a gasztroenterológiai vizsgálatok legfontosabb célja a betegségek korai stádiumban történő felismerése a mielőbbi gyógyulás érdekében, így tartós panaszok esetén ajánlott a szakorvos felkeresése.  Ha tartósan jelentkeznek Önnél a cikkben említett tünetek, akkor érdemes bejelentkezni klinikánkra egy ételintoleranciai laborvizsgálatra vagy gasztroenterológiai szakrendelésünkre ITT!
Október a mellrák hónapja

Október a mellrák hónapja: Az emlőszűrés fontossága

Miért alakul ki az emlőrák és kiket veszélyeztet? A kialakulás oka sajnos nem ismert, inkább befolyásoló tényezőkről tudunk, amik miatt jobban kialakulhat a betegség. Arányaiban 50-60 év között fordul elő a leggyakrabban, de már 40 év felett is sok esetet diagnosztizálnak, sőt, úgy nevezett menopauza előtti életkorban is sok beteggel találkozhatunk. Egy szóval: minden nő érintett lehet, ezért is fontos az önvizsgálat és a rendszeres emlőszűrés.    Mik a befolyásoló tényezői a betegségnek és hogyan előzhető meg? A betegség kialakulásának kockázata csökkenthető, de nem lehet nullára leredukálni. Az egészségtelen táplálkozás, ezen belül a túlzott húsfogyasztás, a túlsúly, dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát. De a rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés is nagyon fontos, hisz így nagyobb az esély a gyógyulásra, ha az esetleges betegséget még időben észrevesszük, és kezeljük. Nagyon fontos a nőkben tudatosítani, hogy a mellrák a korai stádiumban gyógyítható!    Hogyan kell végezni az önvizsgálatot? Nagyon fontos és minden nőnek kötelező elvégezni az önvizsgálatot rendszeresen.   -    Álljon egy nem torzító tükör elé. Nézze meg melleit, mellbimbóit alaposan, szemből és oldalról egyaránt, hogy nem tapasztal-e alaki változást. -    Ismételje meg ugyanezt felemelt karokkal. -    Bal karját továbbra is felemelve, jobb kezével és zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét - arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldalát is vizsgálja meg ugyanígy. -    Feküdjön le, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét. -    Most vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi. -    Enyhén nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, nem mutatkozik-e váladékozás. Ismételje meg az előző pontok alatt írtakat a jobb mellével is. Miből áll egy emlőszűrés? Az emlőszűrés egy fájdalommentes vizsgálat, panaszmentes nők számára. Általánosságban az emlőszűrés 20 percet vesz igénybe. Tapasztalt szakorvos által végzett vizsgálat, melynek során lány röntgensugárzást alkalmaz, a kis sugárterhelés érdekében.  Minden alkalommal mindkét emlőt vizsgálják, négy alapfelvétel elvégzésével. Legelőszőr tapintásos vizsgálat történik, majd a rutinszerű, kétirányú felvétel elkészítése. Ha mindent rendben talált a szakorvos, és további vizsgálat nem indokolt, így a szűrést két év múlva ajánlott újra megismételni.    Mi történik, ha találnak az a szűrés alatt valamilyen elváltozást? Ebben az esetben a pácienst visszahívják, kiegészítő felvételeket készítenek, illetve ultrahangos vizsgálatot is, ha pedig indokolt akkor MR-mammográfia vizsgálat is szóba jöhet. Semmiképp ne essen pánikba, ha valamilyen okból kifolyólag visszahívják ehhez hasonló vizsgálatokra, mert a legtöbb esetben a visszahívott nőknél nem igazolható rosszindulatú elváltozás, de fontos tisztázni, hogy pontosan mi az.       Ne feledje, a rendszeres önvizsgálat és emlőszűrés életet menthet, jelentkezzen be klinikánkra emlőszűrésre ITT!
Mindent az ultrahang vizsgálatokról

Ultrahang vizsgálatok: hol használható?

Hagyományos hasi és kismedencei vizsgálat A leggyakrabban elvégzett ultrahangi vizsgálat; a hasi és kismedencei szerveket vizsgáljuk elsősorban, és ezen belül pedig az epehólyagot, lépet, veséket és hasnyálmirigyet.  A hasi vizsgálatokra szigorúan éhgyomorra kell érkezni, a kismedenceire pedig lehetőleg tel hólyaggal. Ennél a vizsgálatnál olyan betegségeket lehet kiszűrni, melyek az itt lévő szervek méretét, alakját befolyásolhatják. Nőknél petefészket, méhet, férfiaknál pedig prosztatát is lehet ezzel ellenőrizni.   Ízületi ultrahang (váll, térd) Az ízületi ultrahang tökéletesen alkalmas a kopásos és gyulladásos betegségek megítélésére, illetve műtét utáni állapotok, sportsérülések felmérésre is kifejezetten ajánlott.  Többek között csontos képletek, ízületek, szalagok, íntapadások ábrázolására is alkalmas és megállapítható vele, hogy a fennálló ízületi fájdalom vagy sérülés hátterében meszesedés, kopás, gyulladás vagy másfajta elváltozás áll.  Az ízületi porcok kopása idősebb korban és túlsúlyos egyéneknél fordul elő a legyakrabban, mivel ilyenkor  jelentkezhet a tipikus „kattogó térd” érzés, illetve erős ízületi fájdalom.    Nyaki és végtagi lágyrész A nyaki régiók és ott futó erek fájdalommentes vizsgálata, melynek során a pajzsmirigyet és nyirokcsomót is ellenőrzi szakorvosunk.   Kimutathatóaik akár kóros nyirokcsomók, nyelvgyök körüli, szájfenék alatti és garatkörüli elváltozások. Nyaki ultrahangra akkor menjünk el, ha a nyaki régióban elváltozást tapasztalunk (ciszta, csomó, sejtburjánzás), rekedtséget, nyelészavart és szorító érzést érzünk a torkunkban vagy biopszia esetén, stroke után is mindenképp szükség lesz nyaki ultrahangra. A végtagi lágyrészek izmok duzzanata esetében is ultrahangra kell mennünk: ezek lehetnek sérülés következtében kialakult izom szakadások, bevérzések, rosszindulatú szövetszaporulatok.  Here ultrahang Elvégzése akkor indokolt, ha a páciens fájdalmat érez a herék területén, tapintható csomók tapinthatók, a herezacskó színe megváltozik vagy a férfi nemiszervek duzzadttá válnak.   Az ultrahang segítségével könnyen kimutathatók a here és mellékhere gyulladásos megbetegedések, illetve a sérülések és direkt traumák. Gyors és fájdalommentes eljárás, mely biztonságos és bármikor megismételhető, nagy felbontóképességgel tudja ábrázolni a here szöveti szerkezetét, a mellékhere állományát, a here körüli artériákat és vénákat, illetve a herezacskórétegeit.   Érvizsgálat (hasi nagyerek, végtagi felületes és mélyvénás) Az erek és vénák állapotának megvizsgálásában az ultrahangi diagnosztika nélkülözhetetlen, és sokszor életet is menthet.  Az érrendszer két legfőbb megbetegedése az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis.  Legyakrabban mélytrombózis esetén, vagy ennek kiszűrése miatt végzik az eljárást. Az alsó és felsővégtag vénái is vizsgálhatók, képet kapunk a vénák általános állapotáról, a mélyvénák és a felületi vénák keringési viszonyairól, a billentyűk működéséről, az áramlás sebességéről és a trombózis jelenlétéről. Akiknek korábban trombózisa volt, azoknak félévente kötelező az ultrahangos vizsgálat.    Ultrahangos vizsgálatra jelentkezzen be bátran magánklinikánkra IDE kattintva!  
Időpontkérés